close

Skatteregler för gåvor 

För att underlätta för dig har WeBrand sammanställt information om vilka regler som gäller för att ge gåvor så som företagsgåvor, minnesgåvor och julklappar till anställda och kunder.

I huvudregel är gåvor från arbetsgivaren skattepliktiga, under vissa förutsättningar är jul-, jubileums- och minnesgåvor skattefria. Nedan har vi specificerat detta.

Tidning Chef gjorde en undersökning som visar att sju av tio chefer väljer att ge julklapp till anställda. WeBrands sortiment av julklappar hittar du enkelt HÄR, det kan vara alltifrån gåvokort där mottagarna själv väjer sin gåva, doftljus, köksartiklar till en exklusiv weekendbag. Presentartiklar med tryck är även det en uppskattad julklapp till kunder.


Coronagåva 2021


I mars 2021 beviljade Riksdagen att förslaget om den skattefria gåvan (kallad coronagåva) kommer att gälla även för i år också med en höjning till 2000 kr.

Det innebär att anställda är beviljade en skattefri gåva på ytterligare 2 000 kronor (inkl moms) även under år 2021.
Under 2021 kan företaget således ge den anställda skattefri gåva om totalt 2000 kr inkl moms (1600 kr exkl moms), coronagåvan samt ordinarie julgåva.


Julgåvor till anställda

En julgåva är endast skattefri som värdet inte överstiger 400 kr exkl moms (500 kr inkl moms), fraktkostnader räknas inte heller in i det värdet.

Skulle gåvan överstiga värdet blir den dock skattepliktig från första kronan.

Viktigt att komma ihåg är att julgåvan inte heller är kontanter. Pengar så som check eller postväxel är ej skattefritt.


Julgåvor till kunder

Normalt är inte julklappar till kunder eller leverantörer avdragsgilla. Möjligt är dock att få avdrag på gåvor vid representation i samband med affärsförhandlingar. Skulle en affärsförhandling äga rum i anslutning till julhelgen är det inget som hindrar att man överlämnar en gåva i samband med denna.

Belopp per gåva som medges för avdrag är högst 180 kr exklusive moms.


Gåvor till kunder och leverantörer

Reklamgåvor är något företag kan få avdrag för att ge till sina kunder och leverantörer.

Detta bör bestå av presentartiklar/givewaways med företagets logotyp eller namn på.

Det beloppsmässiga avdraget för reklamgåvor avgörs i varje enskilt fall. Se Rättsfall 18/2010 från Högsta förvaltningsdomstolen som fastslagit i RÅ 2010 ref 33. I det aktuella fallet godtogs 280 kr exkl moms (350 kr inkl moms) per gåva.

För att gåvan skall vara avdragsgill skall det på något sätt skall öka företagets försäljning och ges till flertalet kunder.


Minnesgåvor till anställda

Du som arbetsgivare kan vid olika tillfällen vilja uppvakta dina anställda men en minnesgåva. Anställda har uppnått viss ålder, tex en 50-årsdag, en anställd har varit anställd en längre tid, 25 år eller mer eller anställningen hos företaget avslutas. Beloppet för att minnesgåvan skall vara skattefri får ej överstiga 12 000 kr exkl moms (15 000 kr inkl moms) och en minnesgåva får ej ges mer än en gång till en anställd, förutom när anställningen upphör.


Jubileumsgåvor

Företaget har även möjlighet att ge bort jubileumsgåvor till anställda när företaget firar

25, 50 , 75- eller 100-årsjubileum. Övriga jubileumstillfällen är alltså skattepliktiga.

Värdet på jubileumsgåvan får då inte överstiga 1200 kr exkl moms (1500kr inkl moms)

truck

Snabba leveranser

Vi garanterar snabba och säkra leveranser

money_bag

Konkurrenskraftiga priser

Vi strävar efter att hålla marknadens lägsta priser

image

Gratis skisser

Vi erbjuder alltid fria skisser med gratis korrektur

service

Personlig service

Hos oss har du alltid en personlig kontakt